Domov Izberi kondom! Kdaj spolni odnosi?
Kdaj spolni odnosi?

Kdaj spolni odnosiPrezgodnja spolna aktivnost, v obdobju, ko mladostniki nanjo še niso ne čustveno ne osebnostno pripravljeni, pogosto prinese razočaranje. Večini je nato žal, menijo, da je bilo prezgodaj, da so imeli premalo informacij in da bi se, če bi se lahko odločali še enkrat, za spolnost odločili pozneje in z drugim partnerjem. Predvsem pa – da bi mislili z glavo. Vzrokov, zakaj so se odločili za predčasni odnos, je veliko: od ljubezni, priložnosti in radovednosti do iskanja varnosti in pritiska vrstnikov. Ko gre za zadnji dejavnik, je zanimivo, da so mladostniki prepričani, da je spolno aktivnih veliko več njihovih vrstnikov, kot jih je dejansko.

Če povzamemo, lahko brez vsakršnega moraliziranja rečemo, da je odlašanje s prvim spolnim odnosom smiselno. Odločitev za spolne odnose je pogosto prezgodnja, zato velja čim pozneje, tem bolje.

Natančnega odgovora kdaj pričeti s spolnimi odnosi ni, saj je odločitev posameznikova izbira in posledica njegovih želja, predvsem pa osebne zrelosti. Fiziološko gledano zdravniki priporočajo, da počakamo do sedemnajstega leta, seveda pa je lahko nekdo dovolj zrel že prej ali pozneje. O starosti oziroma zrelosti ne govorimo le v telesnem, temveč tudi v čustvenem, psihičnem in socialnem smislu. Vse te različne starosti, ki se razvijajo zelo nesorazmerno, so del celovite osebnosti. Kljub temu se zelo pogosto dogaja, da mladostniki ne dosegajo čustvene zrelosti, ki bi bila primerna njihovi fizični starosti.

Nobeden od partnerjev ne sme siliti drugega v spolnost. Tudi če ste že imeli spolne odnose, to ne pomeni, da je pozneje treba vsakič privoliti vanje.

V Evropski uniji in Sloveniji ima polovica mladih prvi spolni odnos v 18. letu starosti. Večina se zanj odloči iz ljubezni ali zaradi zaljubljenosti.

Slovenska raziskava je pokazala, da mladi, ki se v spolnost podajo prezgodaj zaradi radovednosti ali naključja z napačno osebo, pod pritiskom drugih ali pod vplivom alkohola in/ali drugih drog, to pozneje pogosto obžalujejo.

16 % moških in kar 50 % žensk, ki so imeli prvi heteroseksualni odnos pred 16 letom starosti, meni, da so imeli prvi spolni odnos prezgodaj.  Kar 76% moških in 72% žensk meni, da bi ob prvem spolnem odnosu morali vedeti več. Med njimi 35% moških in 48% žensk meni, da bi morali vedeti več o kontracepciji ter 48% moških in 41% žensk več o SPO (Klavs (2006): Rezultati nacionalne raziskave Življenjski slog, stališča, zdravje in spolnost).

Odgovorna spolnost je zelo zapleten pojem. Če gledamo z medicinskega, preventivnega stališča to pomeni odgovorno zaščito: zaščito pred nenačrtovano nosečnostjo in zaščito pred okužbami z uporabo kondoma. Odgovorna spolnost pomeni tudi zavedanje o spolnosti, uživanje v njej, to ni hiter seks, je tudi intima oziroma intimen odnos. Spolnost kot intimni odnos je kompleksen del naše celotne osebnosti, našega življenja in družbe. Je več kakor zgolj spolni akt.  Medsebojno poznavanje, bližina in naklonjenost partnerjev so zelo pomembni, zato se s partnerjem čim več pogovarjajta (o občutkih, željah, stališčih, zaščiti, pričakovanjih...).

Več o ljubezni, čustvovanju in spolnosti najdete na spletni strani www.tosemjaz.net, če pa potrebujete nasvet v zvezi s spolnostjo in ljubeznijo, je najbolje, da zanj prosite osebo, ki ji zaupate, vedno pa se lahko obrnete tudi na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa.


Kazalo

Avtorske pravice © 2014 Open Source Matters. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna, izdana pod GNU/GPL licenco.